Spring til indhold

Tre-i-en hjerne

  • af

Menneskets hjerne er en kompliceret sag. Forskere har opstillet teorier, der peger på, at menneskehjernen gennem evolution har udviklet sig fra den simpleste form, en krybdyrshjene – over en pattedyrhjerne – for endelig at blive til den hjerne, vi nu kender. Teorien er, at der stadig i vor nutidshjerne er rester tilbage fra de tidligere hjerner. Teorien er opstillet af Paul MacLean
Krybdyrhjernen er sansende. karakteriseret ved, at den omfatter simple funktioner som: `æd´ eller `bliv ædt´. Pattedyrhjernen er følende, mens menneskehjernen er tænkende.
Menneskehjernen er bl. a. oplært med moralske principper, som der til daglig er styr på. I særlig pressede situationer `kortsluttes´ denne hjerne , og styringen falder tilbage til reaktionerne fra de tidligere hjerner. Står man i en akut faresituation, tager krybdyrhjernen over, og siger lynhurtigt: `flygt´ eller `slås´.
Det var et sådant dilemma, som Kurt Vestergaard stod i overfor øksemanden.Den dresserede menneskehjerne ville nok sige: “sørg først for barnebarnets sikkerhed”. Den reptile hjerne reagerede anderledes hurtigt. Sådanne reaktioner lader sig næppe bedømme efterfølgende af de altid bagkloge, som ikke er i situationen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *