Spring til indhold

Hjemtur i farverig symfoni

  • af

Det gav en særlig genklang i mit sind, da jeg på denne skønne, solfyldte majmorgen kørte hjem fra Ebeltoft gennem det danske solbeskinnede landskab. Neden om – gennem hele det skønne og farverige land. Tro mig eller ej. Jeg følte mig nærmest som en pensel på en palet og var med til at sætte lyse og klare farver på naturens jomfruelige lærred. Det hele er jo som en symfoni – en symfoni af farver – og farver, der vækker toner som bliver til musik. Her er de lyse sopranstemmer – materialiseret i bøgeskovenes lette flor af lysegrønne nuancer. Hist ligger knaldgule rapsmarker som sikre og modne altstemmer i en supplerende samklang. Den blå himmel med et par lette og grandiøse, pastelagtige cumulusskyer bidrager med en maskulin og følelsesladet klang af lyse tenorstemmer, der ligesom giver helheden en afbanceret overstemme. Og som en værdig bundklang står de udstrakte granskove og lægger en markant generalbas under hele værket. Stolte som kontrabasser står granerne dér – og det er som de nikker fortrøstningsfuldt til alle de andre forårsstemmer og faderligt siger: “Vi er her jo hele hele tiden – så vi skal nok lægge grundtonen an!”.
På højre side dukker en typisk, hvidkalket landsbykirke op og nikker hilsende med sin takkede tårngavl. Støt står den i landskabet – ikke ulig en fermat, der siger: “Sæt tempoet ned, Se, jeg har ikke travlt – derfor har jeg kunnet stå her i århundreder!”. Tankefuldt når man så endelig Storebæltsbroen, der med sine solide betonben skræver mellem landsdelene. Tidligere skilte vandene – men nu står broen som en langstrakt legatobue og forbinder jydernes, fynboernes og sjællændernes samlede glæde over den skønne 1. majdag og vårens komme. Meget a´propos synger pigekoret i radioen, mens jeg kører på broen. “Som en rejselysten flåde…”. Den efterfølges af “Hvor smiler fagert den danske kyst…”. Med Sjællands kyst smilende fagert foran sig, slutter pigekoret med: “- og milde kvinder, hvor har de magt!” Det returnerer tankerne til en række dejlige dage hos Herdis.
Ja, sådan kan man få nogle fjollede, løsslupne tanker, når man kører gennem et dejligt maj-landskab og er i godt humør efter et dejligt besøg i Ebeltoft.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *