Spring til indhold

D-dag i Vedbæk

  • af

Mødestedet for vor lille gruppe, `De Fire´, var denne gang sat til Søllerød museum, hvor vi med interesse så den aktuelle udstilling, med ovennævnte overskrift, `D-dag i Vedbæk´. Da gik 30.000 mand i land her.
Det er i år 200 år siden Danmark mistede sin flåde til englænderne. Hovedstaden blev simpelthen omringet fra landsiden, og fra søsiden blev byen beskudt fra de mange engelske orlogsfartøjer. Der forestod et rent terrorbombardement af hovedstaden og det ødelagde en stor del af København. Bland andet mistede Vor Frue Kirke sit imponerende spir. Der var tale om et rent terrorbombardement – måske verdens første. Danmark mistede ved den lejlighed hele sin flåde, der på det tidspunkt var meget betydelig.
Begivenheden blev et vendepunkt i Danmarkshistorien. Forud var gået en lang årrække med gyldne tider – den såkaldte `florissante periode´. Danmark høstede store rigdomme ved – som neutral stat – at udnytte, at danske købmænd kunne overtage de handelsruter, som de store krigsførende lande ikke kunne besejle. Dette fik bl.a ved denne lejlighed en brat ende – og førte videre mod Statsbankerotten og tabet af Norge. Årsagen til de store landes krigsførelser var formentlig strid om kolonimagt.
Efter besøget blev den nationale harme skyllet ned ved Gerner´s overdådigede frokostbord.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *