Spring til indhold

Slægts-begrebet

  • af

Hvad er slægt. Hvad er det, der gør, at vi er meget opsatte på at kende vort ophav og hvorfra, vi kommer. Der er umådelig stor interesse for at kende sine aner, og deres påvirkning på den tilværelse, som netop nu bestrides af os. Slægtsforkning er en af de mest populære fritidsinteresser.

På den anden side er vi lige så interesserede i udviklingen af vore efterfølgere, som vi har har været medvirkende til at føre familienavn og gode egenskaber videre. Lige indtil man selv skal forlade denne jord, er man interesseret i at slægtens efterfølgere kommer videre i deres tilværelse på redelig vis.

Slægtsbegrebet er en stærk kraft igennem hele naturens verden. Den binder hele arter og individer sammen i deres individuelle mønstre.

Der må være nogle medfødte gener, der så at sige klæber os sammen med den slægtsstreng, som vi er udsprungen fra. En tilstand, som man  måske kunne betegne som ‘Næste-begrebet’. Vi føler helt andersledes omsorg og empati over for sin egen slægts-efterkommere, end over for alle andre. Ligeledes er vi også mere tilbøjelie til at tilgive og dække over de fejl og uheldigheder, som vore egne efterkommerne påfører os. I lignelsen om ‘Den fortabte søn’ beskriver det ny testamente netop en søn, som har sviret og horet, men alligevel bliver budt til højbords af en far, der var lykkelig over hans genkomst.

Vi tilgiver gerne en uheldig opførelse eller handling, der kommer fra en af vor egen ‘stamme’. Ja, sandelig er det interessandt at filosofere over de kræfter, der styrer det menneskelige gruppe-instinkt videre ad slægtens baner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *