Spring til indhold

DASK

Da jeg forleden læste om en fælles-nordisk super-computer, der skulle tages i brug på Island, bragte det mig til at mindes, hvordan jeg i min gryende tekniske vår  fik konstrueret en installation på Norden, der fik kælenavnet ‘DASK’ efter den første, større computer i Danmark. DASK var med sine utallige radiorør af en fantastisk størrelse, og grundigt omtalt i medier og folkemunde – åbenbart selv på den jyske cementfabrik.

På fabrikken havde der nylig været et dødsfald pga kulilteforgiftning. En arbejder, der tilsatte roterovnen sammenpressede ‘jernballer’ mistede livet på denne post.

Jeg satte mig for at udfinde .en metode, der kunne tilføre disse ‘baller’ til ovnen uden menneskehjælp på denne farlige post. I den forbindelse konstruerede vi et stort påsætningsapparat, som blandt medarbejderne blev døbt DASK. Det må have væet omkring år 1962. Der  skete efterfølgende ikke flere CO-dødsfald på fabrikken, og den farlige arbejdsplads faldt helt væk.

Det nuværende projekt på Island er et nordisk samarbejdsprojekt for at levere kæmpe data–kapacitet. Det er placeret på Island pga billig og grøn energi. Navnet på computeren er ‘Gaðar’, og den er placeret i Thor Data Center.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *