Spring til indhold

Maskinfabrikken Norden – 50 år

  • af

Dersom Maskinfabrikken Norden havde eksisteret i dag ville den have kunnet fejre 50 års jubilæum.

Jeg kom for kort tid siden tilfældigt til at kigge i et ældre jubilæums-nummer af Norden-Obs og bemærkede, at Maskinfabrikken Nordem blev grundlagt 11.04.1962. Fødselsdagen blev fastsat efter den første ordre. Det er altså i dag for 50 år siden.

Det var en spændende beslutning vor værkfører og jeg tog for at finde en mulighed for indtægter til den skrantende råjernsproduktion. Vi ville forsøge at sælge noget af vor overkapacitet af smede til fremmede opgaver, og derved skaffe indtægter til hele fabrikkens overlevelse.

Gennem mangfoldige vanskeligheder lykkedes det i løbet af få år at skabe givtige arbejdspladser, som gennem de kommende år beskæftede op mod  300 mand. Maskinfabrikken overlevede råjernsproduktionen, der måtte stoppe ved Danmarks indtræden i Fællesmarkedet i 1972.

Der var store vanskeligheder med at få startet maskinfabrikken. Værksteds-mulighederne var trange og ringe udstyret, repararations-smedene var ikke gearede til opgaver for fremmede for øje og således forelå et hav af problemer, der skulle overvindes. Med enthuasme og motivaton fra medarbejdere lykkedes det at skabe en virkelig maskinfabrik.

Desværre kommer fabrikken ikke til at opleve 50-årsdagen. På grund af de hårde tider for stål- og skibsbygningsarbejde, måtte fabrikken bukke under i 1991, altså efter ca. 30 år.

Ved 25-års jbilæet i 1987 holdt vi stor fest i Aalborghallen og forærede en isbjørn til Aalborg Zoo. Den døbtes Avanaa, som betyder ‘Norden’ på grønlansk. Isbjørnen var vort fabriks-logo.

I år fejres mærkedagen naturligvis ikke. Jeg sender dog en hilsen til de få, der var med til starten.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *