Spring til indhold

Rige og fattige

  • af

I et samfund er det nødvendigt at have en veluddannet og vellønnet overklasse, der er i stand til at skaffe gode levevilkår – ikke alene for sig selv, men også for hele resten af befolkningen. Den svagere og dårligere oplyste del af befolkningen er derfor afhængig af den veluddannede klasse, som naturligvis på forskellig måde tager sig betalt for sin betydning i samfundets helhed.

Men man kan også betragte samfunds-sammensætningen fra den modsatte side. Er den nu oplyste andel af befolkningen ikke afhængig af et fundament af knap så veluddannede medborgere, der kan skabe det grundlag, som er forudsætning for, at der er en veluddannede del?

Samfund har i menneskehedens historie delt sig i sådanne klasser. Ledere, der blev til Faraoer, konger og adel. De herskendes luksusiøse tilværelse, hvilede på den arbejdende klasses indsats og belønnedes med en slags kost og logi. I tidsperioder indførtes slaver til at udføre de grovere arbejder mod at give dem ophold i værtslandene. Gennem kolonitiden blev disse kolonier en slags nyttehaver, hvor produkterne blev købt til laveste pris, hvorve fortjenesten kom kolonimagten til gode.

Hvor kommer velstand fra. Er det den fattig del af verden, der opretholder velstanden i den rige del.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *