Spring til indhold

Hellig Kors Skole

  • af

Under mine  brødres besøg kommer der hyppigt nostalgiske emner på bordet, navnlig om barndommens kvarter og  skolen. Jeg har efterfølgende søgt på Nettet, om der foreligger facts om den gamle skole. Det viser sig overraskende, at den oprindelig er startet som en friskole.

Skolen blev oprettet som friskole i 1895 under navnet Hellig Kors Kirkes Skole. I 1915 blev skolen kommuneskole, da
borgerrepræsentationen besluttede at ophæve betalt skolegang og skellet mellem betalings- og friskoler forsvandt. I 1941 skiftede skolen navn til Hellig Kors Skole. Den 1. april 1945 blev Hellig Kors Skole beslaglagt af den tyske
besættelsesmagt, der benyttede den til at huse tyske flygtninge. Skolen blev atter rømmet den 20. december 1945. 1. august 2008 blev skolen sammenlagt med Blågårdskolen under navnet Blågård Skole. Skolen ligger i et kvarter med mange indvandrere og kæmper nu for at undgå, at danske forældre sender deres børn i privatskole.

I min gamle karakterbog fra 1/8 1934 står der i skolens stempel ’Kommuneskolen ved Hellig Kors Kirke’.

Jeg omtalte også om ’Linoleumshuset’, den prægtige bygning med en unik murstensfacade. Bygningen er blevet fredet, og jeg har tidligere beskrevet den i min blog. Det kan læses ->her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *