Spring til indhold

Ejner Kock 114 år

  • af

I dag ville min far været blevet 114 år. Hans liv var på flere måder interessant. I ungdommens år rejste to af hans ældre brødre til USA – formentlig for at skabe sig en bedre fremtid, end datidens Danmark kunne byde på. Efter nogle år var de i stand til at invitere resten af familien over til Detroit, hvor de havde slået sig ned. Det blev den unge Ejners møde med den nye verden.

Ejner, der var uddannet snedker, fandt beskæftigelse på forskellige af datidens automobilfabrikker i Detroit, som modelsnedker. Under 1. verdenskrig, hvor USA på et tidspunkt gik ind i krigen var der ikke mulighed for at returnere til Danmark, så opholdet i USA blev dermed af flere års varighed. Efter hjemkomsten til Danmark mødte han stor arbejdsløshed og måtte derfor med sin værktøjskasse drage rundt i Europa. Herved oplevede han på sin krop superinflationen i Tyskland.

Da han atter kom hjem til Danmark fik han en mere stabil beskæftigelse. Han blev derpå gift med Ragnhild – min mor. Hun blev en god og trofast støtte for ham, livet igennem. Det resulterede i tre sønner, der på hver deres vis har søgt at føre slægten videre.

Jeg har aldrig kendt fars forældre. Farfar blev dræbt ved en arbejdsulykke, og farmor forblev i Detroit, hvor hun er begravet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *