Spring til indhold

Lockout

I forlængelse af de nylig afsluttede overenskomstforhandlinger fremsatte LO strejkeversel. Dansk Industri har nu svaret igen med at udsende lockoutvarsel. Det er led i det rituelle spil, parterne imellem. Forhåbentlig bliver ingen af de proklamerede varsler aktuelle.
I forbindelse med gennemgang af Nordens historie erindrer jeg, at netop denne fabrik i sin spæde, første start blev ramt af en særdeles omfattende lockout. Fabrikken blev grundlagt i 1898, men da den var færdigbygget og skulle igangsættes, måtte det udskydes på grund af den meget langvarige og landsomfattende lockout, der var aktuel på det tidsperiode. Dette forhold forårsagede, at den nyetablerede cementfabrik måtte ligge stille og uproduktiv i et helt år, hvilket naturligvis var en særdeles alvorlig og økonomisk sag for fabrikkens aktionærer.
Er resultat af de stridigheder, der førte til denne stor-lockout, resulterede i behovet for eb ‘arbejdslivets grundlov’ indenholdende det, der i vore dage er kendt som ‘arbejdsgiverens ret til at lede og fordele arbejdet’.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *