Spring til indhold

Vindmøller

Dagens dårlige nyhed var fyringen på Vestas af 1900 danske medarbejdere. En trist melding – i særdeleshed, da den imtermationalt orienterede virksomhed har stor ordreportefølje på verdensmarkedet. Kunderne til møllerne ligger dog typisk så langt væk som USA og Kina, og konkurrence stiller sig mod så lange transporter,
Danmark er blevet et foregangsland med hensyn til vindmøller. og her har Vestas været et fint eksempel på, hvorledes en mindre virksomhed evner at forvalte en god ide og vokse sig stor med denne opgave. En driftig smed, H. S. Hansen startede ca. 1900 en smedevirksomhed i Lem ved Ringkøbing. Gennem årene involverede man sig i nye tiltag. I 1979 havde man konstrueret en salgsbar vindmølle – netop da der i Californien viste sig et boom for vindmølleenergi. Vestas er stadig den største producent på verdensmarkedet.
FLS var i 1970’erne intererseret i udvikling af vindmøller – dog efter Darrieus’ system. Et lodretstående ‘piskeris’, Det førte dog aldrig til nogen virkelig succes.
Norden blev tilbudt samarbejde med flere danske vindmøllefabrikker. Dog holdt vi os på underleverandørniveauet – fx. med fremstilling af ståltårne. En del af Nordens produktionshaller blev efter lukningen overtaget af Bonus-møller, der senere er solgt til Siemens i Tyskland.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *