Spring til indhold

Brændsel fra Gribskov til København

En af mine venner var på besøg her hos mig. Vi har sammen med to andre kammerater igennem ca. 15 år, dannet en frokost- og oplevevelsesgruppe, som efterhånden har ført os vidt omkring til seværdigheder af enhver slags. Min ven havde et fotoalbum med, der viste billeder af en lang række af disse besøg. En gennemgang heraf kaldte mange minder om tidligere oplevelser frem.

Spændende var dokumentationen fra det interessante besøg til Esrum sø i forbindelse med den gravede kanal fra søen til Dronningmølle. Gennem dette transportsystem blev der ført træ fra Gribskov til København i det meste af 1800-tallet.

Der blev også den gang drevet rovdrift på energikilderne – som den gang var skovene. Man skænkede nok ikke miljø og klima samme opmærksomhed, som i dag. Dog blev egetræ til bygning af orlogsskibe en mangelvare, hviket resulterede i, at man plantede særlige flådeskove..

Kanalsystemet var imponerende i sin opbygning. Træet blev teansporteret i hestetrukne pramme. Det blev omladet i en ‘væltning’ af hensyn til højdeforskel på halvvejen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *