Spring til indhold

Gene Sharp

Udviklingen i nordafrikanske lande, som Tunesien, Egypten og Libyen er alle eksenpler på diktaturstater, der er ved at blive besejret af folket. En aldrende, amerikansk professor, Gene Sharp, har udviklet teorier for hvordan sådanne folkelige – men ublodige opstande skal iværksættes. Hans grundlæggende teser bygger på den formodning, at alle totalitære regimers magt hviler på en moralsk autoritet, på folkets lydighed og samtykke, det økonomiske system, bureaukratiet, såvel som militæret og politistyrkerne. Det gælder derfor om at udvikle metoder til  at afskære diktaturet fra disse magtkilder.

Sharps teorier har været betydelige inspirationskilder for oprørsbevægelser inden for mange diktatur-regimer.

De tiltagende uroligheder i de mellemøstlige stater viser iøvrigt, hvor afhængige vi er af olieforsyningerne fra disse ustabile lande. Priserne på benzin og olie stiger nu til rekordhøje niveauer.

Torsdag aften er skabt til politiske debatter. Det er som om hele ugens politiske uenigheder på denne ene og samme aften på en gang samles og fyres af på en og samme gang i ugens løb. Så at overanstrengte politikere i fred kan slappe af i god tid iør den tilstundende weekend.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *