For 2o år siden spiste hver dansker 3 skiver rugbrød om dagen, det er nu gået ned til 1½ skive – altså en halvering. Udviklingen fortsætter. Den ældste madpakke med rugbrød, man kender, blev fundet bag et skab på Rosenborg slot i forbindelse ned en renovering i 1886. Den bestod af to stykker rugbrød klasket sammen om en klat margarine. Nu går udviklingen i retning mod pizza og andet fast food.
Paradoksalt nok har rugbrød netop nu en renaissance på danske fineste restauranter.
Rugbrød har været en hovedhjørnesten i min kulinariske levetid – ikke nindst i barndomsårene i besættelsestiden. De grove endeskivs-humpler med fedt og salt, var en udsøgt delikatesse for min bror og jeg. Somme tider var det nødvendigt at gemme humplerne for at ‘modparten’ ikke skulle få fat på ens rugbrødshumpler. Man skal nok have oplevet de knappe tider i besættelsesårene for at forstå, at rugbrød kunne have så stor plads i drengelivet.