Spring til indhold

Spindoktorer og presserådgivere

Det er, som om der er ved at danne sig et nyt lag i styringen af Danmark. Indtil nu var vi alle af den opfattelse, at magte og de politiske beslutninger lå hos regeringens ministre i en stadig strid med en kamplysten opportion.

Jeg fornemmer, at dette enkle billede gennem mange, mang år gradvist er blevet suppleret med et nyt lag – spindoktorene. Disse presserådgivere har deres virke i tæt og fortroligt samarbejde med ministre og styrer i høj grad også ministrenes optræden over for pressen og over for borgerne. De rådgiver om, på hvad måde politiske beslutninger skal ‘sælges’ til folket på den – helst på den lettest spiselige måde.

Men med dette mellemled er der tilsyneladende også opstået en ny kultur. Der er spindoktorer involveret i en masse mere eller mindre tvivlsomme sager. Netop nu er en tidligere spindoktor i Forsvarsministeriet anklaget for lækkelse af sager vedrørende jægersoldater. To tidligere spindoktorer er mestre for et program på TV2-News, hvor to andre spindoktorer diskuterer politiske emner. Spindoktorer er inde i sagen om Sundhedsministeriets. overbetaling og deraf følgende problemer. Blot for at give et par eksempler. Mon ikke alt det sigter mod en uoverskuelig sammenblanding af regeringsarbejdet.

Også på andre planer vokser begrebet presserådgiver frem. Private foretagender værner sig mod offentligheden med preserådgivere. Selv i kommuner – som fx. her i Allerød er det åbenbart nødvendigt med et sådant skjold mod borgerne – for at hindre, at dissse kommer for tæt på kommunaldirektør og andre medarbejdere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *