Spring til indhold

Svensk valg

  • af

Det er valgdag i Sverige, og det er denne gang en særdeles spændende konkurrence mellem det siddende borgerlige regeringsparti, der har haft magten i de sidste fire år – og oppositionen, der væsentligst består af Socialdemokratiet. Det er lykkedes et mindre parti, Sverigesdemokraterne, at komme med i slutrunden, selvom de eksisterende, store partier gør alle mulige anstrengelser for at udelukke partiet. Partiet er talsmand for en holdning, som modsvarer Dansk Folkeparti herhjemme.

Den svenske valglov gør det umådelig svært for et lille parti at komme ind på banen. Ganske vist skal man ikke, som i Danmrk, fremlægge et antal stillere for at blive et valgberettiget parti, og dertil opnå mere end 2%, for at komme ind i Folketinget. Svenske nye partier behøver ikke at blive anerkendt forlods, men må selv bekoste materialer til afstemniingsprocessen, der foretages på farvede stemmesedler. Grænsen for at blive repræsenteret i Riksdagen er derudover 4%. Det er altså virkeligt en vanskelig vej for et nyt parti.

De to bestående blokke har lagt stor afstand til Svenskedemokraterne, og på alle måder søgt ar modarbejde det. Det biver interessant at konstatere, om denne modstand virker positivt eller negativt for det mindre partis muligheder. I hvert fald ser det ud til, at det sikkert kan blive en tunge på vægtskålen. Når man sammenligner dansk og svensk demokrati viser det en stor spændvidde i begrebet ‘demokrati’

Valget er nu afsluttet og optællingen i gang. Exit poll vise 49.1 til de borgerlige, 45.1 til de rød-grønne og 4,6 til Sverigsdemookraterne – som ingen af de andre vil røre med en ildtang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *