Helle Thorning-Schmidt tog i går hul på en diskussiom om efterlønnen. Usikkerheden om, fagbevægelsen kan levere de 15 mia, der er en forudsætningen for S-SF-planen, Fair Fornyelse. Denne plan går ud på, at beløbet skal indtjenes ved, at danskerne skal arbejde 12 minutter mere om dagen – en time mere om ugen. Det er op til fagbevægelsen at skabe de rammer, hvorefter disse beløb kan indtjenes. Hvis ikke fagbevægelsen kan levere varen, truer Helle med, at pengene må findes andre steder på velfærdsbudgettet, herunder ved hel eller delvis afskaffelse af efterlønnen. Hun mener dog, at det skal være en sidste udvej.
Det skaber sandsynligvis en del røre at inddrage efterlønnen, som efterhånden har fået sig placeret som en ’hellig ko’ i det politiske spil. Imidlertid må man konstatere, at aktuelle meningsmålinger viser et større procentdel for afskaffelse end tidligere. En hel frisk måling vise 57% for hel eller delvis afskaffelse mod 38% i januar. 47% vil hellere begrænse efterlønnen end at arbejde en time mere om ugen.
Den større modstand mod efterløn baserer sig formentlig på, at ordningen nu er kommet i ’konkurrence’ med andre spareindgreb, som rammer andre befolkningsgrupper.