Spring til indhold

Udkantsdanmark

  • af

TV har nu i en længere serie behandlet problemer i den del af Danmark, hvor udviklingen er gået i stå – hvor den stærkere del af befolnngen flytter fra, og hvor der ikke vokser nyt initiativ frem. Disse dele af landet benævnes nedladende som de rådne bananer – efter de geografiske aftegninger, som de viser på landkortet. Mange luftige forslag er i luften for at vende denne negative udvikling.

Den aktuelle situation kan ikke undlade at kalde minder frem om lignende forhold i min første tid på Norden i Aalborg. Her virkede jeg som teknisk leder på en råjernsfabrik, hvis fremtid konstant var truet af lukning – såvel af økonomiske, som af miljømæssige grunde. Aalborg var i samme periode hårdt ramt af arbejdsløshed.

Med disse nedslående forhold for øje lykkedes det – for mig sammen med en ung værkfører – at finde nye beskæftigelsesmuligheder for den store stab af smede, der var nødvendige for produktionens drift. Vi lagde et frø i jorden – til dels uden af forskrække vore ejere – og det skulle vise sig at bære frugt. I tredive år overlevede den nye maskinfabrik som selvstændigt firma på det nye idegrundlag med en konstant beskæftigelse med ca. 300 medarbejdere.

Nye opgaver venter alle steder på, at der findes initiativtagere, der gør idéer til virkelighed. Men nedladende betegnelser som ’rådne bananer’ er langtfra slagord, der skal anvende for at tiltrække driftige igangsættere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *