Spring til indhold

Udenlandsk konkurrence

Mærsk bebuder, at danske officerer skal erstattes af udenlandske til betydeligt lavere lønomkostninger. Tobaksfabrik varsler, at produktion sandsynligvis flyttes til udlandet, hvor lønnen er på en tiendedel af den danske. SAS er i en overlevelseskamp, ikke mindst pga. for høje lønudgifter.
Et gennemgående træk er, at vi i Danmark må indstille os på, at stadig flere arbejdspladser forsvinder, med henvisning til det danske høje lønniveau.
Jeg har selv oplevet en branchemæssig nedtur i mit liv. Allerede, da vi startede produktion af maskiner på ‘Norden’ i 60’erne, skete det bl.a. i konkurrence med leverandører fra prisbillige lande. Gradvis er løntunge ogaver overtaget af udenlandske virksomheder med lavere lønudgifter. Inden for stålbranchen er det sket trinvist – kulmineret med fx. nedlæggelse af Lindøværftet.
Naturligvis er den financielle krise medvirkende til at præge den aktuelle situation, men generelt må vi nok indstille os på, at de opgaver, der er forsvundet, næppe kommer tilbage. Der skal overvægt af ‘know-how’ i produkter, vi danske skal leve af i fremtiden.
Det høje, danske skattetryk afspejler sig i virksomhedernes salgspriser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *