Spring til indhold

Skonnerten ‘Martha’

Vi var på besøg i Susanne og Tage’s nyerhvervede sommerhus i Tversted. Et skønt hus i en smuk Vesterhavsnatur. Vi kom fra et regnfuldt Ebeltoft til en strålende nordjysk sol og sommer. Vi fik ikke brug for de medbragte gummistøvler og regnfrakker – men måtte tvært imod låne os til shorts. Eftermiddagen bød på en herlig cykletur til Skiveren.

Besøget blev dog stærkt præget af en skibsulykke den foregående nat. Skonnerten ‘Martha’ med 17 om bord sank i Kattegat. Kaptajnen og en 18-årig pige nåede ikke at bjerge sig og gik ned med skibet. Susanne er krisepsykolog for Falck og betjener Jylland nord for Århus. Hun blev tilkaldt og havde natten igennem talt med de overlevende og deres familier – og tillige med den druknede piges familie. Dagen igennem var der telefonisk opfølgning på samtalerne.

Det var gribende beretninger, hun kunne referere.

I en anden forbindelse gjorde ulykken et stærkt indtryk på mig. Den forulykkede kaptajn, Hans Jensen, har jeg sunget sammen med som sidemand i Filharmmonisk Kor i Aalborg gennem 10 år. En god kammerat. Han fortalte tit med stor entusiasme om sin store hobby, den gamle skonnert. Han var ugift og brugte en stor del af sin tid med at restaurere skibet og sejle med det i ferierne.

Efter min flytning til Allerød genså jeg Hans 5 år efter ved en fælles koncert i Aalborg. Da havde han til min forbavselse fået kunstigt ben. Han havde fået benet i et spil på skibet – men på trods af det dyrkede han fortsat sin hobby.

Nu har skibet – og en barske skæbne – ramt Hans to gange.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *