Spring til indhold

Sylvia Pio

  • af

Louis Pio’s datter, Sylvia, har fået en særpræget plads i historien. Hun blev født i Chicago i trange kår og blev tidligt vakt for faderens sociale idéer. Som ung mødte hun dog i USA den unge, danske grev Knuth af Knuthenborg, som var under uddannelse. De blev forelskede og gift, og hun avancerede derved til adelsfrue på Lolland i Danmark. Efter 10 års ægteskab blev de dog skilt, og hun giftede sig med datidens mest feterede skuespiller, Johannes Poulsen, i et kortvarigt ægteskab.
Hun arbejdede for kvinders indflydelse og kom i tæt kontakt med statsminister Th. Stauning, og blev hans elskerinde. Hun arbejdede på at få oprejst mindet om faderens betydning for Socialdemokratiets start – og fik hjembragt hans aske fra USA til Vestre kirkegård. hvor Pio blev begravet og hædret med et monument. Stauning foretog mindehøjtideligheden på partiets 50-års jubilæum i 1921.
Senere blev hun tillige politisk aktiv i forbindelse med udviklingen i Rusland. og rejste derover i flere omgange.
Sylvia var en usædvanlig kvinde, der altid formåede at komme tæt på magtens mænd. Hun bedårede sine omgivelser med sin skønhed, kløgt og takt. Hun har i sandhed været aktiv. Skal der sættes stikord på hendes foretagsomhed, viser der sig et ualmindeligt bredt felt, der omfatter overklasseverden, socialistverden, kulturverden og kvindesag, foruden politik – såvel på det indenrigs-, som på det udenrigspolitiske plan.
Der er netop udkommet en biografi, ‘Sylvia Pio – en adelig socialist’, om den spændende kvinde, der trods sin indholdsrige tilværelse kun blev 55 år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *