Spring til indhold

Bach og ‘Bro,bro, brille’

  • af

Jeg var på vej til Ebeltoft i min bil og havde just passeret Storebæltsbroen. Et lydeligt klik på Brobizz’en havde indikeret, at min konto var bevet planmææssigt lænset for billetten.
Køreturen giver god lejlighed til at følge radioens musikprogram *Cafë Rossini’. Jeg sad netop og lyttede til Bach’s ‘Goldberg-variationer’, da jeg pludselig hørte ‘Bro, bro, brille’ i højttaleren. Det forekom mig mystisk, at Bach skulle være begyndt at tage vore børnesange med i sine barokke, klassiske værker. Det måtte undersøges nærmere via Herdis’ Internet.
På YouTube var det let at finde indslag med Goldberg-variationerne, og forvisse sig om, at det ganske rigtigt var vor børnesang. Et nærmere hurtigstudium klargjorde, at ‘Bro, bro, brille’ oprindelig hed ‘Rüben haben mich vertrieben’. Denne sang har Bach kædet sammen med en anden sang ‘Ich bin so lang net bei dir g’west. til en Ouodlibet – en sammenfletning af flere musikstykker ‘oven i hinanden’.
Vi har i min tid i kort sunget flere Quodlieb-stykker.
De 23 Goldberg-variationer blev oprindeli skrevet til en greve, der ikke kunne sove om natten og derfor krævede musik til at slappe af på.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *