Hvad kan man dog involvere sig her i livet. I en fjern fortid – i 1963 – fattede min kone, Monna, og jeg, interesse for at trevle en af Monna’s aner fren i lyset. I familien var det kendt, at en ane, der levede i den sidste del af 1800-tallet, havde haft sit virke som herregårdsgartner på godset Eriksholm i nærheden af Holbæk. Hans navn varNiels Peter Andersen.
I Monna’s hjem hang der et maleri, som gartneren havde malet, og det var vel en af de faktorer, der dannede grundlaget for den familiemæssig interesse. Hvem var mon egentlig denne gartner, der udover havefaget også brugte fritiden til at male malerier?
Vi skrev til greven, K. Ahlefeldt-Laurvig, der beboede Eriksholm på den tid, om der kunne fortælles noget om denne gartner. Det viste sig dog, at det var ganske få spor, han tilsyneladende havde efterladt sig. Med disse meldinger sluttede efterforskningen i denne omgang.
En del år derefter – i 1984 – fik vi et brev fra Eriksholm, hvor den nye greve, J. Ahlefeldt-Laurvig, forespurgte, om vi havde fået flere og nye oplysninger om gartneren. Dette førte dels til en omfattende brevvekslen mellem greven og os, og dels til, at vi fik opsporet, hvor de originale dagbøger befandt sig og sluttelig fik dem i hænde.
Nu her iår 2012 blussede sagen op igen, da hustruen til den tredie generation af grever, havde fundet min hjemmeside. Hun viste sig stærkt interesseret i netop de pågældende dagbøger, der atter en gang kom på dagsordenen. Dagbøgerne er nu kommet ud af vores varetægt, og er stærkt på vej til Eriksholm ved Holbæk, hvor de rettelig hører hjemme.