Spring til indhold

Lokalhistorie

  • af

Jeg blev gjort opmærksom på en internetside med lokalhistorie fra Vendsyssel – nærmere bestemt fra Østervrå – en naboby til Herdis´ fødeegn.
Interessant er det at følge ældre folks beretninger fra en tidligere tid, der dog ikke ligger så forfærdelig langt før vor tid, men dog alligevel føles så fjernt og fremmed for os.
Helt spændende er det at følge retsagen mod kvinden, der dræbte sin drikfældige og voldelige mand med rottegift. Hun undgik lige at blive henrettet på grund af en ny og mildere lov, der fremkom i forbindelse med Grundloven.
Skræmmende er det også, at få et indblik i tuberkulosens rasen med mange dødsfald i familierne til følge. Netop i min tid blev denne sygdom standset med vaccanitation af hele befolkningen.
Området i Vendsyssel var til dels hede, der måtte opdyrkes med megen flid og håndkraft. Folk var fattige og måtte arbejde for føden – ikke mindst børnene.
I beretningerne var der dog også plads til humor. Som da karlen, der skulle køre soen til bedækning, kunne rapportere, at ornens ejermand havde et slagfærdigt reklame-slogan: “Ingen roser uden torne, ingen grise uden orne!”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *