Willy Kok > 2011 > august

august 2011

Ud af recessionen

Meldingen fra Danmarks Statistik blev modtaget med glæde. Landets økonomi er ikke i recession, omend tallet er beskedent +1%. Det viser, at Danmark placerer sig fint over for andre EU- lande, som vi sammenligner os med. Udmeldingen modtages naturligvis med stor begejstring af den blå blok, medens den i rød blog kritiseres for, at vækst-iniativer er sat ind alt for sent.

Kommentatorer har kronede dage i denne tid og lægger tal og bogstaver sammen. Kan Margrethe blive statsminister,  som en plan B? I morgen kommer der nye politiske kandestøberier.

Regn, regn, regn …

Vejret fortsætter med utallige regnbyger, der nærmest går stystematisk over i hinanden. Det er efterhånden en lidt blandet fornøjelse at komme hjem fra traveture med våd træje.

På det politiske plan fortsætter det med skræmmende udsigter. SF¨s ambitioner, om at komme i en eventuel fremtidig regering er ikke et absolut ønskemål for hele SF-baglandet. Det resulterer i, at der åbnes en ventil til Enhedslisten, hvor de utilfredse SF’ere søger til. Dér er mere af ‘den ægte vare’. Det ser ud til, at det er ved at blive et betydeligt parti i et fremtidigt folketing. De står aktuelt til 11 mandater mod de 4, de har i det nuværende Folketing. Helle’s fraternisering med SF har sandelig resulteret i en fatal venstredrejning, En stemme på Helle er endnu en stemme på Enhedslisten, hvis SF stagnerer på nuværende niveau. Formentlig vil Enhedslisten ikke pacificere sig i ‘hængekøjen’

Valggysere

I dag var det rimeligt vejr til lange traveture. Dog kunne vejrguderne ikke nære sig for at sende en kraftig eftermiddagsbyge, men da var jeg heldigvis kommet i hus.

Valgtummelen fortsætter med uformindsket kraft i TV og på Nettet. Det er om ikke at bide sig fast i pressemøder og kommentator-snak, som let kan få en enfoldig, som mig, til at blive limet fast på skærmen.

Så hører man, at det store underskud på 85 mia. i statsbudgettet vil afgøre valget. At netop det vil afgøre valget, og blive regeringens nederlag. Jeg kender dog – som formentlig mange andre – ikke mellemregningerne. S-SF glæder sig allerede til, at de har fået stramninger fra VKO forærende. Det fritager usikkerheden ved fagforeningernes tilskud på 15 mia. DF truer med at trække sig ud af forliget om efterlønnen, dersom Barfoed sikrer de radikale stor fremgang ved sin faneflugt. S-SF vil nu ikke bruge penge, før de har dem..

Daglige valgdebatter

Nu byder hver dag på nye meningsmålinger og nye politiske debatter. Man kunne let bruge hele sin vågne tid på at følge dette opløb til valget. Meningsmålingerne går fortsat direkte imod den blå blok. Det ser ud til, at Thorning vinder kapløbet. Weekendens overraskende udmelding var forbrødningen mellem de konservative og de radikale. Hvem mon vinder på den manøvre . Margrethe, Barfoed eller Helle. Søvndal synes at føre en noget tilbagetrukket tilværelse. Han er ikke særlig synlig i politikerbilledet.Ikke underligt, da hans meningsmålinger viser tilbagegang, mens enhedslisten er i stigning.

Torden i vejr og politik

Tordenbragene buldrede og lynene knitrede fra tidlig morgen kl. 5 til henad middagstid. Regnen skyllede ned i uophørlige strømme, der strakte sig over det meste af dagen. Sådan oprandt den anden dag mod valget. Hennings planlagte besøg på et flystævne i Roskilde sammen med morfar blev ikke til noget.

Dagens politiske dramatik udspilledes ved, at Lars Barfoed indgik en aftale med Margrethe Vestager om et samarbejde efter valget. Det kan udlægges, som en støtte til rød blok. Pia Kjærsgaad kalder det forræderi; men det kan ligevis være en bevidst handling for at ryste samarbejdet med DF af sig med hensigt til at stoppe VKO-samarbejdet, som har bestået gennem de sidste ti år.

Nu kommer valget

Så er valget udskrevet. Det bliver til afholdelse torsdag 15. september. Valgtrommerne larmer allerede øredøvende. Nye meningsmålinger tyder på indsnævret afstand mellem blokkene. Spændende bliver det med den kam på den smalle’midterbane’, som skiller de to fløje. Det paradoksale er, at det økonomiske grundlag, som regeringsfløjen har skabt, formentlig kommer oppositionen ’gratis’ til indtægt.

Valgkuller

  • af

Spændingen om valgets udskrivning er nu helt oppe i det røde felt. Gang på gang har man forudsagt,, at nu må statsministeren. Lars Løkke Rasmussen, udskrive det valg, som senest skal finde sted til november. De forskellige partier har for længst fået trykt plakater med deres kandidaters kontrafejer.. Da selve valget trækker ud, så er risikoen for, at billederne ikke mere er aktuelle. Selv de yngre kandidater ældes for hver dag, valget udsættes. Nogle kandidater skal måske – som Helle – gennemgå en foryngende Botox-behandling.

Forståeligt nok har det ikke været en behagelig ting for Løkke at trykke på den imaginære valgknap i den sidste ange tid. Meningsmålingerne har næsten limet sig fast i en situation, der viser, at rød blok med Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal vinder valget meget suverænt.

I øjeblikket kæmper finansministeren med forskellige partier for at få dannet flertal for den vækstpakke, der blev
forelagt i går. Foreløbig er forhandlingerne mellem Claus Hjort Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl gået i stå.

De sidste meldinger er dog, at parterne er gået fra hinanden. Mødes måske i morgen.

Polsk hjemmehjælp

Det er i dag tid til den tre-ugers hjemmehjælp. Lige som sidste gang for treugers tid siden var det den polske, mandlige social og sundheds-studerende. Der er fut og velvillighed over sådan en polsk indstilling til opgaverne. En ihærdighed, der let kan konkurrere med danskeres indgang til arbejsopgaverne.

Pressemøder

Dagen har været præget af to politiske pressemøder. Regeringen fremlagde sin vækstpakke, som nu skal forlægges i Folketinget. Dansk Folkeparti er på forhånd dog ikke enig i den del af pakken, der skulle sætte bolighandelen i gang. De vil hellere bruge de budgetterede penge til tilskud for alle borgere fx som forhøjelse af den eksisterende tilskudsordning.

Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt fremlagde partiets drøftelser fra deres sommergruppemøde. Hun kritiserede, som hun har for vane, verbalt regeringen for dens udspil og mangel på aktivitet, og
appellerede til et ’nationalt kompromis’ på boligområdet, som er en flanke i S-SF-planen, som blå blok nok vil angribe.

Jeg bemærker, at Helle har pyntet op på sit look i forventning om, at skulle erobre statsministerposten, som en betydelig yngre kvinde. Ved hjælp af rynkemidlet, Botox, er hendes ansigt nu så spejlblankt som en papegøje. Om
hendes kvalifikationer, som statsminister, er det nok svært at udtale sig. Men hun har dog en vis international erfaring med schweisisk skattely, tysk moms og
italienske modetasker.

Årsagen til det skrantende boligmarked ligger vel i den omstændighed, at prisen på boliger efterhånden er nået op på et urealistisk højdepunkt. Lige så glade og tilfredse man var, da priserne var i evig stigning, – lige så
smerteligt er det nu, hvor markedsværdien er faldende. Særligt da ejendommene er kraftigt belånt.

Biblioteker

Lige fra min pureste tilværelse som skoleelev, har det været en stor lyst og interesse for mig at have en daglig gang på biblioteker for at udvide mit vidensområde. Jeg var ikke særlig optaget i nærmiljøet i Struenseegade.kvarteret, og søgte mine udfordringer sammen med kammerater fra skolen.

Det første bibliotek lå i Griffenfeldtsgade, nær Nørrebrogade. I stueetagen var der udlån, mens der på tredie sal var
børnebibliotek. Jeg husker endnu den charmerende, rødhårede børne-bibliotekar, frøken Gamst hed hun vist. Med sin lidt buttede fremtoning fik hun startet de unges interesse for at komme ind i den litterære verden. I udlånet var der uanede muligheder for at få indsigt i alle ens interesser. Jeg var ikke mindst fokuseret på områder, som mhandlede psykologi og eksistentielle spørgsmål. Kendskabet til Søren Kierkegaard startede faktisk her.

Senere fandt jeg ud af, at man kunne få indblik i en betydelig større viden ved at benytte Hovedbiblioteket, der den gang lå i Nikolaj kirke, som ikke mere blev benyttet som kirke.

Siden hen er min vej faldet forbi en stribe af biblioteker i landet, og jeg har altid sat stor pris på den mangfoldighed af viden, der ligger frit tilgængelig og gratis til borgernes rådighed.