Agurketid

I dag er der afslutningsdebat i Folketinget forud for sommerferien. Det kan konstateres, at der i oppositioen er et heftig utålmodighed efter at få et valg nu. Statsministeren afviser dog, at han har planer om at udskrive valg  nu. Friske tal fra Danmarks Statistik viser desværre, at Danmark for andet kvartal i træk viser negativ udvikling, og det viser, at landet er i reccession. Det forhold medførte hårde udfald mod regeringen fra oppositionens side. Debatten har været langstrakt og varer ud til de små timer.

Mange mennesker i Nordtyskland – og nu også adskillige i Danmark – er blevet smittet med meget ondsindede bakterier, der angivelig kommer fra grønsager – formentlig fra agurker fra det sydlige udland. Konsekvenserne af sygdommen er heftige mavesmerter, der i visse tilfælde er dødelige. Smittekilden er dog ikke helt fastlagt. Nu går folketinget på sommerferie, og så kan vi på det punkt se frem til den traditionelle, polititiske agurketid.

Utro radikal kvinde

Så bydes der atter på en radikal nyhed. I dag fremlagde Margrethe Vestager de radikales bud på en 2020-plan. Planen indeholder bl. a. krav om skattelettelse – endnu et punkt, der står i skærende kontrast til S-SF-planen. Hermed er der i hvert fald divergens med S-SF på tre punkter: efterløn, boligskat og skattenedsættelse. Med regeringen er der enighed om efterløn. Man må sige, at de Raikale i den sidste tid har sat sig på den politiske dagsorden. En eventuel gevinst kommer dog oppositionen til gode, idet de stadig vil pege på den socialdemokratiske statsministerkandidat. Margrethe er en udspekuleret og utro kvinde, der ta’r fra dem, hun er enig med – og giver resultaterne til dem, hun er uenig med. Det er spændende at se, hvordan dette politiske spil udarter sig.

I dag blev fibernettet ændret til den kommende udbyders krav. Det er FastTV, som er en afdeling af TDC. TV og Internet fungerer upåklageligt efter omstillingen. Derimod vil der hengå et par dage, inden telefonen er omstillet.

Søndags-politik

 Selv på en stille, efterårsagtig søndag kan der afsløres bevægelser på den politiske scene.

 JP havde fået fat i dokumenter fra SF. De beskriver tilsyneladende minutiøst, hvilke brikker, der skal på plads, når partiet i samarbejde med S overtager ministertaburetterne. Der er endda et punkt, der omfatter, hvad der skal gøres for de forurettede. Partiet må sørge for, at ikke for mange bliver skuffede.

Løkke har foreløbig udnævnt tre af seks eksport-ambassadører, hvis opgave bliver, at få eksport-kontakter i de såkaldte BRIK-lande (Brasilien, Rusland, Indien og Kina). Ritt Bjerregaard er udnævnt til ambassadør for Kina.

Helle Ib er i BT fremkommet med oplysninger om, at et muligt scenarium for en statsminister efter valget muligvis kan blive Margrethe Vestager. Hun henviser til drøftelser i regeringen. Konstellationen VKB kendes fra 1970’erne, hvor Hilmar Baunsgaard var radikal statsminister. Vi må vente og se.

Lørdag i regn

Lørdagsspisning på Drejøvej. Vejret havde dagen igennem været gunstigt, men netop her ved spisetid slog det over i det varslede regnvejr. Henning var så betænksom at afhente og bringe mig. Efter afleveringen senere på aftenen hjalp han med at skaffe rumplads i mit arbejdsrum, så teknikeren, der skal ændre min fibernet-forbindelse, får frie arbejdsmuligheder. Ændringen skal finde sted på mandag.

De politiske meningsmålinger viser en meget lille fremgag for den blå blok. Drøftelserne om regeringens 2020-plan er nu gennemført- Man skulle forvente, at det ville give en positiv effekt på blå bloks meningsmålings-tal, men dette synes at udeblive. Formentlig overskygges disse resultater af ønsket om en ny regering, fordi man er træt af den nuværende. De aktuelle målinger er nu 51,8 mod 48,2 i rød bloks favør.

Byge-bad

Regnvejrsdag. For dog at bryde den indendørs trummerum vandrede jeg frimodigt ud med min rollator i håb om, at jeg nok kunne nå en eftermiddagstur mellem bygerne. Men ak. Da jeg var kommet godt ind på den nærliggende kirkegård, begyndte det lige så stilfærdigt at dryppe. Stilfærdigheden varede dog kun i to minutter. Så tog vejrguderne for alvor fat, skal jeg love for. Der er jo ikke megen husly på kirkegården, når man ikke har sin faste adresse dér. Der var ikke andet at gøre, end at styre rollatoren direkte mod Røglevænget – samt søge den bedste vej mellem regndråberne. For at piske hastigheden op måtte jeg love mig selv kaffe og knækbrød med honning, dersom jeg kom frelst hjem til min bopæl. Jeg kom hjem til kaffen og honningmadderne – men i en tilstand, som en druknet mus.

Efter at have forhandlet 2020-plan i ugevis kunne finansminister Claus Hjort Frederiksen nu melde, at regeringen nu har sikret en plan for  de opstillede mål for Danmarks økonomi i 2020.

Lolland – fra udkant til centrum

Socialdemokraternes ordførrer, Henrik Sass Larsen, løftede i dagens debat op for indre frustrationer over pressen. Den er i hans optik borgerlig orienteret, og åbner ikke for venstreorienterede synspunkter. Værst er efter Sass de tre aviser Jyllands.Poate, Berlingske Tidende og Børsen. Andre partier og medier tager afstand fra hans synspunkter. Specielt hans melding om, at at der skulle skæres i støtten til aviser med borgerlig observans. Det synes at være en tilbagevending til ‘de gode, gamle dage’ i Sovjet-tiden.

Helle Thorning-Schmidt har ikke villet kommentere udtalelserne. Sass har senere fremført, at forslaget skulle opfattes som en spøg. Men ikke desto mindre er det vel nok en lille fordækt tanke, der er kommet op til overfladen.

For Lolland og omegn er det en god nyhed, at byggeriet af Fehmern-tunnellen skal have sit produktive hovedkvarter dér. Det bliver en arbejdsplads for tusindvis af arbejdere. Et udkantsområde bliver dermed til et centrum.

Storm i Allerød og på Christiansborg

I dag har det fra morgenstunden været et herrens stormvejr, der har hindret al unødvendig udkørsel med rollator. Altså en slags minusdag. Selv om det snart bliver kedeligt og ensformigt, at være indespærret indendørs, giver det dog ekstra mulighed for at følge det pulserende liv omkring 2o2o-forhandlingerne i Finansministeriet. Kristendemokraten Per Ørum forlod ved middagstid forhandlingerne, da han ikke kunne få sit krav om decentrale skadestuer imødekommet. Løsgængere Pia Christmas Møller, der er tidligere konservativ, stillede beredvilligt op og var indstillet på at skaffe regeringen det afgørende halvfemsindtyvende mandat.

En genudsendelse i DR 1 udsendelse ‘Kontanten’ udstillede en dårlig kundebehandling fra TDC’s FastTV, der har ‘opædt’ alle hidtidige fiberselskaber. De alarmerende beretninger om dårlig produktlevering og kundebetjening ryster ikke mindst en kommende bruger, som mig. Dog fik jeg netop i dag en længe ventet mail fra firmaet.

Valg-gisninger

På det sidste pressemøde inden folketingets sommerferie, kom der ikke noget frem, der kunne tolkes som en statsministers overvejelse om et valg før sommerferien. Tværtimod bedyrede han, at der stadig er politisk arbejder , der skal færdiggøres , og lovforslag, der skal behandles i Folketinget. Margrethe Vestagers udspil mht. boligskat har betydet nyt udspil mod den røde plan.

Men der gisnet alligevel stadig om valgdatoen – det kan vist lige nåes endnu, hvis det skal være inden sommerferien.

Radikale bomber

De Radikale overrasker stadig med flere krav til en fremtidig rød regering. Hvis de skal være en del af en rød regering   adviserer de, at S-SF såal indskrive i det fælles regeringsgrundlag, at boligskatten, som pt er underkastet skattestoppet, skal frigøres fra dette skattestop i 2018. Såvel regeringspartierne som oppositionen ønsker ikke at røre ved boligskatterne, som er særdeles ‘varme sager’. Baggrumden for beskatning af boliger fremfor arbejde er, at boligskatter er immobile, og at boligeren modsat personer ikke kan flytte ud af landet. Margrethe Vestager har hermed lagt endnu en bombe under opportionens politik,

Hvad er de Raikales politiske strategi? Naturligvis må det være, at indhente de nange spildte år, hvor man ikke har haft indflydelse på dansk politil. Denne eftertragtede position har DF i de seneste år bestredet i samarbejde med den nuværende regering.  Men kunne det ikke lige så godt have været de Radikale? Sådan ville en radikal måske nok tænke. Under alle omstændigheder må man medgive, at det på det seneste er lykkedes de Radikale at påkalde sig en betydelig politisk interesse.

Løkkes tiltag gavner ‘de røde’

Forstemmende er det at alle de positive tiltag, som regeringen står for, i højere og højere grad havner som gaver til den røde fløj. Selv det modige skridt – med forslag til afskaffelse af efterlønnen – er udelukkende kommet de radikale til gavn i meningsmålingerne. Der synes at hvile en skæbnetung sky over regeringens nok så dristige tiltag. Det er som om den ikke evner at få publiceret sine gevinster, for derved at skabe sig et momentum. For nærværende er chancerne for valg før sommerferien nærmest forspildte, og det er måske meget optimistisk at forestille sig, at de gevinster, som de nuværende tiltag kunne indbringe, kan holdes ‘i kog’ til efter ferieperioden.