Johs – 80 år

Til Lykke til Johannes, der i dag kan fejre sin 80 års fødselsdag. Fra en barndom på en mindre gård i Han Herred erhvervede han sig en unik forretningsmæssig kløgt, der på et tidligt tidspunkt bragte ham ind i købmandsverdenen. Sit arbejdsliv kom til at stå i grovvarernes tegn, idet kan gennem adskillige år var direktør for en af Aalborgs gamle foderstoffirmaer.

Trods sin succes i forretninglive glemte hah aldrig at berømme sin fødeby, Skræm, i Nordjylland. Selv den gamle stråtækkede skole fik prædiktatet, ‘Skræm universitet’.

Fibernet – omlægning

Omlægningen af områdets fiberinstallationer er nu indledt. Man kommer hos mig på fredag. Dog mangler jeg fortsat at få leveret en telefoni-boks, som ikke endnu er blevet fremsendt. Den påbegyndte ændring af systemet er ikke gået ubemærket hen, da telefon, TV og Internet har været ude af drift i lange perioder i dag,

Helle og spindoktorene

I dag forlyder det, at Helle Thorning-Schmidt er i fuld gang med at møblere sit fremtidige regeringsapparat til  det valg, hun er såre sikker på at vinde. Hun vil have flere ministerier – deriblandt et overministerium, der skal koordinere alle de øvrige ministerier. Naturligvis kræver partierne i koalitionen flere ministre af hensyn til de tre involverede partier, og dermed den forventelige forøgelse af ministerbilsflåden. Fagbevægelsens trofaste lederskikkelser bør formentlig også tilgodeses med ‘gode ben’. 

Tilmed skal hver minister omgives med fire rådgivere eller spindoktorer, som politisk udpeges af Helle Thorning selv. Det er øjensynligt for at tilfredsstille den hoben af yngre politikere, der i årevis har trippet for at få foden inden for regeringskorridorene. Selve ministeren synes at forsvinde under hele denne opbakning. Ministeren, bliver måske at ligne med kejseren, der ikke havde noget tøj på. Det bliver måske de fire mænd med baldakinen, der bliver de vigtige aktører.

Grunden til denne nyskabelse i dansk politik skulle have sit afsæt i, at den nuværende regering ‘misbruger’ det aktuelle embedsapparat, således at embedsmændendene ‘fedtes ind’ i politiske sager.

Sommertid

I dag sættes urene en time frem. Så er det sommertid i Danmark, og det øvrige EU. På den ydre front markeredes begivenheden sig ikke særligt forårsagtigt fra morgenstunden. Det var stadig koldt og noget blæsende, men op af dagen fik solen dog en del magt over tingene og lovede, at den rigtige sommer nok skulle komme. Det er dejligt med de flere, lyse timer, som sommertiden lukker op for.

Forårsvarsel

En herlig forårsdag har udviklet sig fra en superkold nat med ømme frostgrader. Herdis rapporterer endda om et mindre snefald i Ebeltoft. Men alt dette er vi villige til at glemme alt om, blot det er forårets overgangsvanskeligheder. Den lange vinter vil vi placere i tilværerelsens glemmekasse. Det er blot en skam, at vores vår skal krydres ikke alene med grusomme meldinger om krige og ufred i den ganske verden – men tillige spædes op med menneskehedens livtag med naturens uovervindelige kræfter, som vi ser det i Japan.

Historikeren Søren Mørch hari dagens Politiken skrevet en læseværdig og kritisk artikel om den hovedløse indgriben i den militære indsats i Libyen: ‘Angrebet på Libyen er den rene parodi’.

Jeg ser nu verdenssituationen ud fra min rygs synspunkt. Den har det bedst med sol og varme – det er godt for rygmarven. Krige og katastrofer kræver Panodiler. Så i skrivende stund bevæger viseren sig mod ‘fair’.

Ellemann og Lykketoft

TV2 News har en udsendelse med Uffe Ellemann og Mogens Lykketoft, der diskuterer den aktuelle udenrigspolitik. Det er særdeles interessant at høre disse udsendelser, hvor de to vidende debatører er i stand til at sætte fokus på de bagved liggende faktorer, der styrer den udenrigspolitk, som vi ser i den aktuelle virkelighed.

Eksempelvis ligger der betydelige indenrigspolitiske motiver til grund for de enkelte landes stilllingtagen til den nuværende indsats i Libyen. Slutmålet med denne aktion kan ikke øjnes på dette tidspunkt. I værste fald kan enden på indsatsen ligge et godt stykke ude i fremtiden.

Efter nogle dejlige forårsdage bliver de nu afløst af kolde dage og nætter. Det er dog en trøst, at vi i denne weekend drejer urene frem til sommertid.

NATO – leder af Libyenaktion

Der har været stor uenighed om, hvordan aktionen i Libyen fremover skal ledes – efter at USA, som tidligt meddelt, trækker sig ud af aktionens ledelse. Stor uenighed mellem et par store europæiske lande førte til hårde reaktioner mod generalsekretæren, Anders Fogh Rasmussen, Det resulterede i, at repræsentanterne fra disse lande udvandrede fra mødet. Det ser nu ud til, at det bliver NATO, derefter langvarige forhandlinger, overtager ledelsen af de videre aktioner.

Det har i dag gået særdeles godt med min ryg, der har smertet mig en del, siden ferieturen til Jylland. Jeg har kunnet færdes på gader og veje, selv i det kraftigt stormende forårsvejr. Henning har dog ledsaget mig til en spise-aften på Drejøvej.

Forsmag på forår

Er det virkeligt sandt – er foråret endelig på vej? Nu har der i flere dage været solskin og lune dage. Glade mennesker møder jeg på mine traveture. Der falder ofte en kvik forårsbemærkning af fra de passerende. Selv de rygsmerter, som jeg hjembragte fra min jyllandstur, ser ud til at blive langsomt nedkæmpet af forårssolen.

I Libyen kæmpes der stadig mod Gaddafi’s militære styrker. Der er dog usikkerhed, om projektes fremtidige ledelse, idet USA ikke ønsker lederskabet på længere sigt. Det er vigtigt, at Mellemøstens lande påtager sig deres del af ansvaret for aktionen.

Libyen-krig – hurtigt igangsat

Der blev meget hurtigt enighed i FN om militær indgribning i Libyen bl. a. med flyveforbud. Indsatsen blev hurtigt iværksat. Danmark var nærmest den mest ivrige for at deltage i krigen. Det skete med et enigt Folketings godkendelse, og fly blev omgående sendt af sted.

Operationen blev i første omgang ledet af USA; der dog ønskede  hurtigt at overlade ledelsen til Europa. Nato-landene ser dog ud til at være dybt splittede og uenige om styringen.