Willy Kok > 2010 > november

november 2010

Solskin med frost

  • af

I dag er er det novembers sidste dag. Der er stadig høje snedriver og udsigt til mere sne i de nærmeste dage. Solen har skinnet fra en næste skyfri himmel – men temperaturene ligger stadig langt under nulpunktet. Der er ikke udsigt til nogen særlig ændring i situationen i den nærmeste fremtid. Chansen for gode trafikforhold i juletiden er svindende, og julerejser må tages med stort forbehold.

Under middagen på Drejøvej præsenterede familien den netop indkøbte nyskabelse: en netop indkøbt iPad. Desværre har jeg ikke indsigt i de sidste teknologiske tiltag på de områder, så det er stillet mig i udsigt at få en nærmere demostration af denne nyskabelse.

Politisk debat

  • af

Næsten som på gammeldags forsamlingshusmanér var der igen i dag duel mellem de to kvindelige partiledere, Helle Thorning og Pia Kjærsgaard, denne gang i Sønderborg. Mødet overhørtes af godt tusind aktiverede tilhørere.

Begge politikerne var veloplagte og temmelig disciplinerede. Hvor Helle i høj grad fokuserede på DF’s medvirken til den førte politik i de sidste 10 år – måtte Pia næsten tage hele ansvaret for hele den førte politik i perioden. Faktisk kunne man savne regeringspartierne som medansvarlige. Helle fokuserede – næsten som en grammofonplade – på sine tidligere udsagn med yderligere gældsætning til følge. Man kan måske ikke forvente, at der i dette forum tages konkret fat på effektiv nedsættelse af det offentlige forbrug

Man kan godt – mellem linierne – fornemme, at DF forbereder en platform i forbindelse med det forestående valg. I modsætning til den opstilling, som Helle bygger op med en regeringskerne med S-SF, som kærne, kan Pia måske føle sig nedgjort over at hun ikke i samme omfang har en plads på V-K-siden.

Ny byge af WikiLeaks

  • af

Folkene bag den tidligere omtalte WikiLeaks-hjemmeside, har endnu en gang overrasket ved nu at sende 250.000 hemmelige dokumenter ‘på gaden’. Dokumenterne er tappet fra Pentagon og indeholder angivelig intern og hemmelig korrespondance med ambassadører og lignende. Det anføres, at der er meget følsomme oplysninger i det 0ffentliggjorte materiale, der i høj grad kan have indflydelse på forholdet til fremmede magter. Dokumenterne blev – som forudsagt – offentliggjort i dag, søndag. Det er forsat uklart, hvorfra disse tophemmelige dokumenter kommer til Wikileaks fra.

Det forekommer meget utilfredsstillende, at der er sådanne læk i det amerikanske sikkerhedssystem. Et næste skridt kunne befrygtes at blive adgang til de knapper, der f. x. ville kunne aktivere atom-bombevåben.

Hvid jul i november

  • af

Om en måned er vi midt i juletiden. Vinteren har allerede lagt sig som en jernring om hele tilværelsen. Sneen fylder massivt op i min gårdhave med tykelse på en halv til en hel meter. Vi er uvante med, at snevejr kommer så tidligt på sæsonen, så det griber uheldigt ind  i planlægningen. De meterologiske prognoser giver ikke megen trøst for bedring i forholdene inden for den nærmeste fremtid.

Hvad der skal gøres, for at skabe fremtidig vækst og arbejdspladser i Danmark, er emner, der fører en tilbagetrukket plads i den offentlige debat, Forleden var der en duel mellem Helle Thorning og Pia Kjærsgaard. Forholdet med Danmark’s situation og arbejdspladser, der forsvinder ud af landet, kom kun sparsomt til drøftelse, Fokus var rettet på indvandrere og velfærdspolitik, Den fremtidige krise, vi har foran os, er ikke for alvor gået op for danskerne. Specielt det faktum, at den del af befolkningen, der betales og understøttes af det offentlige, allerede nu er ved at være større end de privat erhvervs-ansatte. Det vil betyde, at de, der lønnes af det offentlige, overhaler et svindende mindretal, der skal skaffe indtjeningen hjem, Mon landets politik kan ændres fra en velfærdssøgende strategi til et konkurrencedsygtigt samfund alene med demokratiske midler?

Forskel på Øst- og Vestdanmark

  • af

I et indslag i aftenens TV-avis rapporteredes om en undersøgelse vedrørende kundebetjening  i butikker i flere byer. Det viser sig, at kundebetjeningen er betydelig bedre og mere engageret i Jylland end i hovedstadsområdet på Sjælland.

Det bringer mig til at tænke tilbage på min aktive tilværelse, hvor det var mere lønsomt at sende jyske arbejdere på montagearbejde på Sjælland end at antage lokal arbejdskraft på stedet. Der var en verden til forskel på jydernes indsats i forhold til nivauet i hovedstadsområdet. Det opvejede med lethed det forhold, at der til de jyske arbejdere skulle betales merudgifter i form af diæter og rejsepenge.

Debatter på TV

  • af

Torsdag aften er fyldt med politisk stof på TV-kanalerne. I aften er der duel mellem Helle Thorning-Schmidth og Pia Kjærsgaard, derefter et debatprogram, ‘Debatten’ på DR2 og det efterfølges af ‘Jersild Live’ – altsammen foeruden de sædvanlige udsendelser med TV-aviser og ‘Dead-Line’. Man er godt oprustet på det politiske plan efter en sådan torsdags aften med fjernsynet.

Sne og kulde

  • af

Vi er inde i en periode med kuldegrader og sne. Det er en periode, der synes at strække sig i et par uger endnu. Det gør det umuligt at bevæge sig udendørs, hvis man onsker at bevare sine lemmer i behold, så jeg kan nærmest føle mig som varetægtsfængslet i hjemmet. Heldigvis fik jeg besøg af min hjemmehjælp, Mia. Det lyste lidt op på denne dårlige dag.

Koreansk uro

  • af

Spændingen på Korea-halvøen er i dag blevet særdeles meget opgraderet, idet Nordkorea har sendt et større antal missiler mod  en sydkoreansk ø. Det er uvist, hvad der har frembragt denne farlige situation – eller hvad formål, den har. Det er ihvert fald en farlig udvikling med verdensfreden som indsats.

Det er vanskeligt at forstå, hvad ledelsen i Nordkora har som fremtidsmål. Når man sammenligner de to Korea’er siden 2. verdenskrig, hvor de stod på samme udviklngstrin, så har de bevæget sig i hver sin retning.  I Nordkorea er udviklingen gået i stå. En stadig mere udsultet befolkning tynges af et hårdt styret og militært diktatur. I Sydkorea har der siden verdenskrigen været en stigende velstand og velfærd. Landet er nu blandt verdens rigeste lande. Hvem i Nordkoreas ledelse har en interesse i at holde landet i så stramme tøjler – og befæste og forarme befolkningen?. Over for det samlede verdenssamfund står landet som den stadig provokerende ‘dreng i klassen’ – som er uden for enhver politisk eller diplomatisk rækkevidde.

Bliver det rigtig vinter nu?

  • af

Dagen i dag var mild og efterårsagtig – et beskedent solstrejf blev der også mulighed for. Men alle forudsigelser peger på, at forholdene nu ændrer sig, således at vi i de kommende dage vil komme til at føle en rigtig vinter – med sne og to-cifrede frostgrader.

Flyvevåbnets 60-års jubilæom forestår nu og fejres bl. a. med en bog, der beskriver udviklingen igennem de mange år. Min svigerdatters far, der har fulgt denne udvikling gennem hele sit arbejdsliv i en betragtelig del af denne periode, har i bogen skrevet en interessant artikel om sit livsforløb med de forskellige flytyper. Gunnar er så at sige vokset op sammen med hele jetalder-tiden inden for flyvevåbnet. Fra flymekaniker til – som major – at slutte sin karriere som leder af vedligeholdelsessektionen på flyvestation Aalborg.

Så er jeg med igen

  • af

Efter et par ugers fravær fra min blog, er jeg atter på tasterne med små iagttagelser fra min lille verden.

Hovedoplevelsen i ‘ferien’ var deltagelsen i Anne Grethe og Niels’ sølvbryllup, der blev holdt på Vildsund hotel ved Thisted. Det blev for mig tillige et gensyn med Herdis’ familie, som jeg stort set ikke har mødt siden min 80-års fødselsdag for tre år siden. Der blev, så at sige, tale om en familiesammenføring. Jeg havde dog ikke bevsær med det sproglige, som jo er en vigtig ting, når man skal accepteres af det nordjyske fællesskab. Smukke var omgivelserne ved hotellets beliggenhed ved Limfjorden tæt ved den gamle Vildsundbro. Stedet havde en særlig betydning for Herdis ig jeg, idet det var det første sted, vi sammen drog ud til, efter at vi havde mødt hinanden.

Familiesammenføring har også været på den politiske dagsorden i forbindelse med de prøver, som regeringen og DF nu vil indføre. Uddannelse og sprogkundskaber er nogle af de faktorer, der kræves i et pointsystem for at erholde ret til opnåelse af borgerskab i Danmark. Dette har givet anledning til større politiske dønninger.

Sidste fredag havde Gerner arrangeret besøg i Sorgenfri Kirke, hvor han holdt et oplysende foredrag om de syv smukke glasmosaik-vinduer. Efter besøget i kirken var vi hjemme hos ham og nød hans veltilrettelgte frokost.