Middag på kinesisk

Jeg har for lang tid siden indbudt vor lille familie til ’en middag i byen’. Der har været mange grunde at markere. Familiens hjælpsomhed over for mig – deres altid ’ståen på pinde’ –  Henning’s travle arbejde og Anne’s nye job. Det er dog blevet udskudt gang på gang på grund af travlhed. Men i dag, St. bededag, lykkedes det endeligt. Vi indtog den lokale kinesiske restaurant, Shun Feng, med pinde, og indtog en rigtig kinesisk middag bestående af en endeløs række af fristende buffet-retter.

Tilfældigvis havde restauranten netop i dag tilbud på denne menu, så der var en fantastisk søgning – bl.a. også af familier med børn. Ingen tvivl om, at Shung Feng er et populært spisested i Allerød. Måske at sammenligne med en stedlig udgave af den prisbelønnede Michelin-restaurant, Noma.

St. Bededags aften

På denne aften var der middag på Drejøvej med grillmad – tilberedt i haven og nydt i stuen. Det var afslutning på en rigtig, varm forårsdag, der gav optimisme i rigt mål til de vintertrætte danskere. Som sædvanlig blev Struensee’s rolle i forbindelse med denne helligdag drøftet – ligesom traditionerne med ’varme hveder’ og ’aftentur på volden’ blev genoplevet endnu en gang.

På den politiske scene udspilles der i Folketinget et langvarigt drama med angreb på regeringens økonomiske politik – uden at der fra oppositationens side endnu ikke er fremlagt et konstruktivt alternativ.

JP’s Ytringsfrihedspris

Ayaan Hirsi – den somaliske flygtning , der kom til Holland og blev verdenskendt med sit opgør med den islamske bekæmpelse af ytringsfriheden og kvindeundertrykkelse modtog i går Jyllands-Postens Ytringsfrihedspris. Hun lever – stærkt beskyttet af livvagter – i stadig frygt for sit liv på grund af sine offentlig fremsatte meninger.

Oppositionens økonomiske politik

SF afholdt sit landsmøde sidste weekend. Det er kendeligt, at der er tilfredshed ned udsigten til, at partiet kommer til at deltage i en ny regering (S-SF-R) ved næste valg om godt et årstid. Det kræver naturligvis, at oppositionen vinder valget.

Hidtil er der ikke fremlagt nogen økonomisk plan for den økpnpmiske politik, der kan forventes af den sammenbragte regering, som bliver en realitet, hvis oppositionen i givet fald vinder valget. Derimod skorter det ikke på kritik af regeringens fremlagte udspil.

Kæmpe vindmølleordre

Vindmøllefabrikken Vestas har netop vundet en ordre på 16 mia DKK. En fantastisk bedrift. Næsten en halv Storebæltsbro. Det har været interessant gennem en årrække at følge en del af udviklingen på denne driftige virksomhed. Firmaet er oprindelig startet ud fra en almindelig, vestjysk landsbysmedievirksomhed, der med kreativitet og pågåenhed stedse fandt nye områder at overleve på. Således gik de i 1970’erne helhjertet ind i produktionen af vindmøller, da der var knaphed på olie.

På Norden havde vi et samarbejde med Vestas – det kom desværre kun til ståltårnene.

Helle og Villy

Stolt som var hun dronningen af Saba, mødte Helle Thorning Schmidt – tilsyneladende overraskende – op ved SF¨s årsmøde. Hun beseglede i vægtige ord en alliance mellem Socialdemokratiet og SF, der nu fremstår så fastømret, som ingensinde før. Både ved sin entré og sin sejrstolte tale roste hun i floriante vendinger SF-partiet.

Det var i sandhed et synligt bevis på, at den hidtidige ’forlovelse’ har fundet en bindende plads i det kommende valgprogram. Det ser næsten ud til, at der nu kan bestilles ’lysning’ hos præsten. Nu mangler vi blot, at vælgerne applauderer og bifalder alliancen ved det kommende valg. Et er sikkert: Helle og Villy står sejrsikkert sammen som garanter for Danmarks fremtid. SF’s arsmøde har godkendt det med ovationer. Det peger på et solidt ægteskab,  der ikke udsættes for internt skænderi eller skilsmisse.

Dansk demokrati

I lederartikler og på weblogs drøftes for tiden ivrigt, om vort demokrati i den nuværende form er i stand til at stå sig mod de ganske anderledes ledelsesformer, som er dominerende i mange af de kulturer, som vi er naboer til i den globale verden.

Vel er der åbenlyse ulemper ved vort demokrati – det fungerer tungt og langsomt over for ændrede forudsætninger.Måske vil der kræves justeringer i fremtiden. Nok er beslutningsprocesser langsommelige og komplicerede. Der kan nævnes utallige beslutninger, der trækkes i unødvendigt langdrag.

 Men er ikke det faktum, at alle partier kæmper mod hinanden på en ganske snæver midterbane, udtryk for, at demokratiet i Danmark i udstrakt grad har udjævnet forskelle i befolkningsgrupperne.

 Ærligt talt: nok er vi fra tid til anden kritiske over for vort demokrati, men vi ønsker ikke, at det skal udskiftet med en anden styreform.

Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum

Pensionistgruppen ‘De Fire’ besøgte i dag muséet for jagt og skovbrug. Det ligger i de tidligere stald- og avlsbygninger fra det oprindelige Hirschholms slot. som lå på øen ved Hørsholm. Slottet er særdeles kendt fra Caroline Mathilde og Struensee’s elskovseventyr. Selve slottet er nu totalt nedrevet, men selve stedet taler endnu på sin vis om den svundne storhed.

Musét rummede et utal af udsavede træprøver, hvor årringene foralte om træernes vækst og historie.

Oprindeligt var det hensigten at besøge Gentofte kirke med de smukke glasvinduer af Per Kirkeby. Kirken skulle dog anvendes til begravelser.

Aprilsvejr

Lige fra skoletiden har vi lært, ar vejret i april er meget vekslende. Det er som om foråret er noget i tvivl med sig selv, om det nu vil træde frem på arenaen, Der skal en vis styrke til for at ‘bøjr arm’ med den strenge Kong Vinter. Man må have forståelse for, at den kamp ikke afgøres i én omgang. Tidligere lærte man om månedernes særpræg gennem små letfattelige rim. Om april hed det: ‘April er ikke til at stole på – hver dag hun ta’r ny kjole på’. Det er en enkel, rammende beskrivelse om vor aktuelle april.

Klimaforandringer og intellekt

En af verdens førende klimaforskere, James Lovelock – 90 år, sætter spørgsmålstegn ved, om mennesket intellektuelt er i stand til at tage sig af klimaforandringer. Demokratiet er en stopklods. Selv ved en krig sættes demokratiet ud af kraft. En lignende fjende er klimaet. Han mener, at der måske skal en stor naturkatastrofe til, før klimaproblemet virkeligt tages alvorligt.
Demokrati er den styreform, vi hylder her i Vesten, men naturligvis har også dette system svage sider. Vi ser det også i vort politiske liv, hvor store problemer ikke tør tages op af hensyn til vælgernes dom, som man har målt på forhånd. Faktisk er det vel nærmest et skindemokrati, hvor man har kigget i ‘facitlisten’ først – og ikke en ‘ædel’ dyst om divergerende politiske synspunkter. Et Gallup-demokrati. [09:58]