Willy Kok > 2009 > december

december 2009

Nytårsaften

  • af

Så er det årets allersidste dag. Traditionen tro fejres den sammen med et andet par, som er vores gode venner. Aftenen fejres på højtidelig vis. Damerne i fineste skrud, og mændene i smoking eller kjole og hvidt – og naturligvis med høj hat. Bordet er festligt dækket med Herdis’ udsøgte sans for fest og farver. Andægtigt lyttes der med champagneglas i hånd til dronningens royale hilsen til nationen.
Så går det ellers slag i slag med Herdis’ veltillavede fiske-middag – og Lis’ fantastiske is-dessert. Som aftenen skrider frem, bliver der god snak om tildragelserne i året, der går på hæld.
Hen mod midnat skal man naturligvis se ’90-års fødselsdagen’ – det kan måske snart blive ens egen – og så markerer rådhusklokkerne, at det gamle tiår er slut, og at vi tager med champagne hul på et nyt, og ønsker hinanden ‘Godt nytår’.
Der er tradition for, at vi fyrer få reketter af, ligesom en del nærmestboende venner plejer at komme forbi og ønsker godt nytår. På grund af vejrliget måtte vi dog tilbringe årets første timer uden disse gæster.

Tanker før tiårs-skiftet

  • af

Gennem de senere år har man mærket en tiltagende ændring i den globale magtbalance. Særlig Kina demonstrerer, at det nu er en stormagt. Det har vist sig på forskellige områder – sidst ved Klimatopmødet og sidst i forbindelse med henrettelse af en brite.
Kina har en fantastisk voksende økonomi, der bl. a. har sat landet i stand til opkøb af amerikanske statsobligationer. Købet af Volvo og andre vestlige ‘flagskibe’ gør kineserne teknisk stærke på basis af de resultater, der er skabt af de vestlige samfund.
Kina adskiller sig dog Vesten på væsentlige punkter, som demokrati og menneskerettigheder.
Vil det tiår, der nu står for døren, bevæge verdens ‘midtpunkt’ endnu mere og tydeligere til den asiasiske del af kloden – med anderledes syn på demokrati og menneskerettigheder til følge?

Atter glat

  • af

Det blev en hjemmedag for mig på grund af det dårlige føre. Herdis klarede indkøbene til nytårsaaften – lige fra velkomst-champagnen – gennem hele menuen – og indtil tomatsuppen. Nu mangler vi vist kun den traditionelle enlige raket til at markere selve nytårsskiftet med.
I TV vistes en udsendelse, om den avancere teknik bag gårdsdagens H.C. Andersens-film, ‘De vilde svaner’. Dekorationer og dragter er jo kreeret af dronningen. Ind i disse kulisser – optaget i et neutralt, grønt miljø – er handlingen indlagt med spændende computer-optagelser af computeriserede svaner m.v.
En stolt og tilfreds dronning kommenterede sit og hele filmsholdets arbejde. Det har været en prisværdog indsats fra hendes side. Naturligvis viste hun sig sammen med sin uundværlige cigaret gennem alle situationerne.

Bytur

  • af

Vejret er begyndt at arte sig, så at det er tilgængeligt for sådan én, som mig. Dejligt at færdes på sikker grund. Bare det varer ved! – men der allerede meldinger om sne og frost til nytårsaften. Vi fik dog klaret en del indkøb til nytårs-festlighederne.
Til lykke til Henning med endnu en overstået eksamen. Det er påskønnelsesværdigt, at han – på trods af stor arbejdsbyrde – har overskud til forsat at dygtiggøre sig. Med den nyerhvervede titel PRINCE2 Registered Practitioner er hans meriter rykket endnu et skridt længere ud af mit efterhånden mere og mere indskrænkede ‘synsfelt’
Herdis superhøje juletræ blev plyndret og forvist til en mere ydmyg plads i bagheven. ‘Sic gloria transit mundi’.
På TV så vi H. C. Andersen’ eventyr om ‘De vilde svaner’. En flot opsat produktion, hvor Dronningen har sat sit kunstneriske præg på dragter og kulisser.

Slidsom politik

  • af

Så var det tid til begyndende planlægning af de kommende festligheder i forbindelse med Nytårsaften, som i år skal holdes med venner her hos Herdis.
Lars Løkke fortæller i en TV-udsendelse, at han havde være meget nær ved at opgive sin politiske karriere på grund af den meget personlige hetz, der havde været rettet imod ham gennem de tidligere år. Både af hensyn til sig selv og sit parti.

2, juledag

  • af

En stille dag efter de travle juledage.

Juledag

  • af

Så blev det heldigvis tøvejr. Ellers havde vi en hyggelig julefrokost i samvær med Lene og Kristian. Jeg læste med interesse den rapport, som Lene har skrevet som afslutning på hendes bioteknikeruddannelde. Opgaven omhandler forsøg med en ny analysemetode til indikering af blærekræft – UroVysion. Hun har sammen med en medstruderende foretaget forsøg med den nye metode, som efterfølgende er sammenlignet med resultater fra den ‘gamle’ metode. Aalborg Sygehus overvejer at indføre den nye analysemetode.
Selv om det er begrænset, hvad man får ud af gennemlæsning af et sådant fagligt orienteret værk, giver det alligevel omridset af et billede på de metoder, der kan anvendes i forbindelse med denne særdeles udbredte kræftform.
Det nye ved den beskrevne metode er, at den er baseret på DNA. På alle måder fremtræder rapporten velstruktureret og gennemarbejdet. Et flot arbejde! Jeg håber, at Lene høster sig et godt resultat, når hun skal forsvare sin rapport i forbindelse med eksamen i februar næste år.

Juleaften

  • af

Obama fik, som sin julegave, sundhedsreformen godkendt i de to kamre.
Det blev i år en hvid jul. Vi fejrede højtiden sammen med Lene, Kristian og Lene’s forældre. Familien var først til julegudstjeneste i Dråby kirke, mens jeg hjemme på Jens Baggesensvej mindedes de utallige julekoncerter, jeg har tidligere har deltaget i – både som korist og kirkesanger – såvel før og ved gudstjenesterne selve juleaften.
Bagefter var der en solid middag med and og flæskesteg. Og ikke at forglemme, Ris a’la mant’en med mandelgave. Så kom tiden til dans om det flotte juletræ og sang af julusalmer og -sange. Gaver var der i hobetal. For mit vedkommende nyttige ‘bløde pakker’.

Lillejuleaftensdag

  • af

Forberedelser til julemiddagen med and og flæskesteg.
Volvo er solgt til kineserne. Kina udvikler sig hastigt til en økonomisk stormagt.

Juletur i snestorm

  • af

Så gik juleturen til Ebeltoft. Anne fragtede mig til Valby i fint vejr, omend der var varslet snestorm. Overfarten gik glat, selv om det ikke lykkedes at komme op på færgen med bagagebussen – så jeg måtte tage trapperne.
Herdis ville som vanlig hente mig på kajen. Desværre blev der på Jyllandssiden – meget pludseligt – en usædvanlig snestorm med glat føre, der gjorde det umuligt for hende at komme ud af carporten. Taxa viste det sig omsondst at rekviere.
Jeg var lykkelig uvidende om dette, og kom helskindet i land. Heldigvis fik Herdis gode venner – med snedæk – til at forcere vejret og hente mig på kajen.